Avrupa Dillerinin Haritası ve Dil Soyları

Aşağıdaki haritada, ortak dil soylarını ve dillerin isimlerini, farklılaştırılmış renklerle görebileceksiniz. Bu diller zamanla birbirlerine aktarılmış, kısmen farklılık gösterse dahi temelde birbirleriyle ortak özelliklere sahipler.

Aşağıda yer alan haritada dillerin üst sınıflarından bahsedildiğini belirtmemiz lazım. Aslına bakarsanız çok sayıda dil olmakla beraber, dillerin hepsi ortak bir ataya uzanmakta. Zaman içerisinde çevre dillerle etkileşime geçilmesi sebebiyle her bölgenin kendine has bir dil yapısı oluşmuş durumda.

Haritayı incelersek;

Öncelikle Türkiye’ye bakalım. Türkiye Türk soyundan gelmekte bir dil kullanıyor, hakim dil oğuz boylarına ait. Zaten Türkiye, Oğuzların batıya seferi sonucu anadoluya yerleşen Türklerin kurduğu bir ülke.

Kuzeyimizde hakim olan mavi renkli ülkeler Slav dil özelliğini gösteriyor. Her ülkenin kendine has dili olasada temeli Slav.

Almanya ve çevresi germen dilinde şekillenmiş. Aslına bakarsanız bu dillere göre belirlenen harita, ülkelerin ortak geçmişinede ışık tutuyor. İspanya, Fransa ve İtalya gibi ülkeler ise Latince kökenli dillere sahipler.

Dikkati çeken bir ülke ise Macaristan. Ural dili özelliği taşıyan Macarların geçmişi orta asya’ya veya Atilla’ya kadar uzanıyor. Macarların geçmişte Türk olduklarıda buradan kaynaklı olarak konuşuluyor. Tabi zamanla Türklük özelliklerini kaybettikleri bilinsede dillerinde bu etki hala göze çarpıyor.