Avrupa’da Yaşanılabilir En İyi Ülkeler

Merhaba arkadaşlar, bugünkü makalemizde Avrupa sınırları içerisinde yer alan ve yaşanılabilirlik seviyesine göre oranlanmış ülkeleri göreceğiz. Ayrıca kendi ülkemiz hakkında da bilgi sahibi olmuş olacağız.

Bir ülkenin gelişmişlik seviyesini anlamak için o ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasılasına bakabiliriz. Buradan yola çıkaraj o ülkenin gelişmişliğini, ekonomik gücünü ve refahını kabaca anlarız ancak bu yeterli mi?

The Boston Consulting Group (BCG) 44 farklı göstergeye dayanan bir rapor hazırladı. Bu raporda sadece GSYİH değil, işsizlik, enflasyon, hastalıkların yaygınlık durumu, yaşam beklentisi, eğitim, alt yapı hizmetleri, basın özgürlüğü, yolsuzluk gibi veriler de ele alındı.

KAYNAK: BCG’s 2016 report. 
https://www.bcgperspectives.com/Images/BCG-The-Private-Sector-Opportunity-to-Improve-Well-Being-Jul-2016.pdf 

 Yanda gördüğünüz harita bu verilerden yola çıkarak hazırlanmış bir haritadır. İncelemeye başlarsak, bu verilerin 100 üzerinden verildiğini unutmayalım. Görüldüğü üzere Norveç 100 ile haritamızda en iyi durumda olan ülke. Onu çevresinde yer alan komşuları izlemekte.

Avrupa’nın batısı genel olarak iyi görünüyor, Kuzeyden güneye doğru bir düşüş olsada doğuya göre oldukça iyi durumda. Ukrayna ile Bosna-Hersek, Karadağ, Makedonya ve Moldova gibi ülkeler %50’nin altında kalarak kötü performans gösteren ülkeler. Ayrıca Kosova ve Kırım ile ilgili veri bulunmamakta.

Türkiye,Rusya,Bulgaristan ve Macaristan ile Sırbistan benzer özellikleri ile göze çarpıyor. Bu ülkeler iyi durumda olan kuzey-batı avrupasının yarısı kadar puan alabilmiş durumdalar.

Tüm bunlara ek olarak, raporda diğer ülkelerde yer almakta. ABD 83.7, Japonya 81.3, Brezilya 49.3, Çin 46.5, Hindistan 32.6 puan almış durumda. Burada Çin ve Hindistan yüksek nüfusun etkisinde kalmış görünüyorlar. Brezilya ise Türkiye konumunda bir ülke olarak benzer bir puanlamaya tabii olmuş.


Umarız ilerleyen yıllarda Türkiye batı ile arasındaki mesafeyi kısaltır ve kapatır. Diğer yazılırımızda görüşmek üzere.