Türkiye ve Avrupa’da En Çok Kullanılan Soyadları ile Anlamları

Soyadları, oldukça geniş ve kapsamlı bir alanın parçasıdır. Soyadı analizleri geçmişe ışık tutmakla kalmaz, o toplumun yapısı hakkında da bilgi verir. Bugünkü makalemizde soyadlarının Avrupa’da ve Türkiye’de ki yaygınlık durumuna bakacağız.

Aşağıda bir harita yer alıyor, bu haritada yer alan her ülkenin üzerinde o ülke sınırları içinde en çok kullanılan soyadları yer almakta. Türkiye’de en çok kullanılan soyadı “YILMAZ

Çoğu Avrupa ülkesinde dikkat çeken ve tanıdık olan soyadları var, örneğin Almanya’da Müller, Yunanistan’da Papadopulos, İspanya’da Garcia, İtalya’da Rossi ve İngiltere’de Smith.

Aşağıda yer alan harita ise, tüm soyadlarının İngilizce versiyonu olarak paylaşılmış.

İngilizce’ye çevirilmiş hali bize soyadlarının ne anlama geldiği konusunda fayda sağlamaktadır. Türkiye’de Dauntless yani biraz önce bahsettiğimiz Yılmaz (korkusuz) anlamı çıkmaktadır. İtalya Red ile kırmızı anlamına gelmektedir. Yani Rossi Kırmızı veya Kızıl anlamında kullanılan bir soyadı.

Almanlar’ın kullandığı Müller ise İngilizce Miller yani Değirmenci anlamına geliyor. Yunanistan’ın Papadopulos’u ise papazın oğlu anlamında. İngilizlerin Smith’i ise Demirci anlamına gelmekte. Fransızlar Mars’ı kullanırken burada tanrısal bir anlam içermekte.

Birçok ülkede oğlu tamlaması ile soyadları belirlenmiş. Bu da bize Türkiye’deki oğlu ile biten soyadlarının dünyada da yaygın olduğu sonucuna varmamızı sağlıyor. Son olarak İzlanda’ya bakarsak burada özel bir durum söz konusu. İzlanda’lılar farklı bir sistem kullanıyorlar. Örneğin bir çocuk babasının adını ve ek olarak son (oğlu) ekini alarak soyadı belirliyorlar. Çocugun babasının adı john ise çocugun soyadı johnson oluyor.