Az Bilinen İnteraktif Haritalar

Bugünkü yazımızda interaktif haritalar ele alıyoruz. İnteraktif demek etkileşimli demektir, yani etkileşimli haritalar veya canlı haritalar da denilebilir. Statik değil dinamiktir, değişkenlidir. İçerik sürekli güncellenebilir. Okul haritası gibi bir kere yapılıp öyle kalmaz, yeni bilgilerle güncellenebilir.

İnteraktif haritalar internet kullanımının artması ile hayatımıza girdiler. Oldukça kapsamlı ve güncel olabilen bu haritaların birçok avantajı mevcut. Hataların düzeltilmesinden tutunda, anlık verilerle sürekli güncellenmesi en önemli avantajları.

Aşağıda az bilinen interaktif haritaları göreceksiniz. Bazıları sürekli, an ve an değişmekteyken bazıları ise oldukça seyrek değişim göstermekte. Bu haritalar sayesinde sosyal medya analizlerinden tutunda, genel kültür seviyenizin artmasına kadar çok sayıda fayda sağlayabilirsiniz. Şimdi gelin bu haritalara bir bakış atalım.

NOT: Haritaların yer aldığı siteleri ziyaret etmek için resimlerin üzerine tıklayın.

1) Google Trend Haritası

http://neomam.com/interactive/trendmap/

Google arama motorunu kullanan kullanıcıların yapmış olduğu aramalardan yola çıkarak aramalar haritası oluşturulmuş. Burada gördüğünüz kelimeler her ülkenin neleri aradığını canlı olarak gösteriyor. Oldukça yararlı ve merakı olanlar için faydalı bir harita.

2) Trendler Haritası

http://trendsmap.com/#

Trendler haritası bir diğer haritamız. Twitter’da konuşulan tag’ların veya kelimelerin bölge bölge ele alındığı bir harita. Hangi bölgede ne konuşuluyor, gündem nedir sorularına adeta ışık tutuyor.

3) Global Incident Map

http://www.globalincidentmap.com/

Dünya üzerinde yaşanan olayları haber veren bir harita. Oldukça kapsamlı olsa da anlaşılması biraz güç. Akıllı kullanıcılar için faydalı olacaktır.

4) Dünya Göç Haritası

http://metrocosm.com/global-migration-map.html

Dünya üzerinde hangi ülkeler göç veriyor, hangileri göç alıyor bu verileri görebiliyoruz. Ayrıca ülkelere tıklayarak o ülkenin nereye göç verdiğini ve nereden göç aldığını da görebiliyoruz. Mülteci krizi sebebiyle Suriye’nin kırmızı ile gösterildiğini ve mavi olan Türkiye’ye ne kadar göç verdiğini görebilmekteyiz mesela.

5) Dünya Gazeteler Haritası

http://newspapermap.com/

Dünya üzerinde birçok gazetenin merkezini ve o gazetenin internet linkini barındıran yararlı bir harita. İstediğiniz ülkenin medyasına bakış atmak isterseniz yapmanız gereken o ülkeyi bulup, üzerinde yer alan ikonlara tıklamak.

6) Dünya Demokrasi Haritası 

Üsteki haritanın sağlayıcısı tarafından hazırlanmış bir başka harita. Dünyada özgürlük, demokrasi ne durumda ve medyanın durumu nedir sorularından yola çıkılarak yapılmış bir içeriğe sahip. Ne kadar doğru veya yanlış karar sizin ancak faydalı olacağı kesin.

7) Seyahat Kapsamı Haritası

http://www.markuslerner.com/travelscope/

Başlığın biraz anlaşılmaz olduğunun farkındayım. Detay verecek olursak, ülkelerin vize verip vermediği, vizelerin nerelerde geçerli olduğu ve benzer detayların yer aldığı bir harita. Ne kadar güvenli olduğunu bilmiyorum ancak sağlaması yapılabilir.

8) Bölgesel Twitter Paylaşımları Haritası

http://wheretweeting.com/

Beta sürecinde olan bir harita ile karşılaşıyoruz. Yaşadığınız yeri veya görmek istediğiniz herhangi bir yeri seçip belli bir alan içerisinde yer alan twitter mesajlarını görmenizi sağlıyor. İsterseniz otomatik olarak yerinizi kendisi de buluyor ama onay vermeniz gerek yada siz elle seçebilirsiniz. Ayrıca yer bildirimi açık olanların twitlerini görebileceğinizi unutmayın. Yani yer bildirimi açık olarak atılmış twitter mesajlarını görebilen ve sizin bulunduğunuz alan çevresi veya seçtiğiniz alanın çevresini gösteren bir harita. Aslında güzel ama beta sürecinde.

9) İnteraktif Savaş Haritası

http://syria.liveuamap.com/

Çok kullanışlı bir diğer haritamız. Canlı ve sürekli güncel olan bu harita sayesinde, dünya üzerinde yaşanan tüm çatışma, saldırı, terör, savaş vb olayları görebilirsiniz. Örneğin Suriye’de kim nerede ne durumda, Fırat Kalkanı Operasyonu‘nda durum ne gibi sorulara cevap bulabilirsiniz. Birçok haber kanalının kullandığı bu site oldukça işinize yarayacaktır.

BONUS: Game Of Thrones Haritası

 Game of thrones adlı diziyi sevenler için harika bir interaktif harita. İçinde aradığınız hemen hemen her şeye ulaşabilirsiniz. Sağ kısımdan gerekli ayarlar ile karakterlerin bulundukları yeri bile görebilirsiniz. Bu efsanevi haritada dolaşmak isterseniz fırsatı kaçırmayın.