Westworld hakkında bilmeniz gerekenler

westworld afişi

Westworld HBO’nun yeni dizilerinden biri. Konusu, oyuncuları, kastı ve felsefesiyle adından çok söz ettireceği belli. Öncelikle konusu nedir diye merak edenlere kısaca anlatalım.

Dizinin Konusu Ne?

Zenginler için hazırlanmış bir park var ve bu park gerçek. Parkın teması, dizinin adından da anlaşılacağı gibi vahşi batıda geçiyor. Kovboylar ve onların her birinin kendi hikayesi ele alınıyor. Burada yaşayan yerli halk ise aslında robotlardan oluşmakta. Gelişmiş robot teknolojisi sayesinde, zengin kesime eğlenme fırsatı veriliyor.

Anlayacağız zenginler parayı bastırıyor ve 1 günlük süre boyunca istediği herşeyi yapabiliyorlar. İster gezip dolaşıyorlar, isterlerse adam öldürebiliyor veya taciz,tecavüz gibi işlere karışabiliyorlar. Burası iyi ve kötünün iç içe geçtiği ve herşeyin serbest olduğu bir park.

Bu parkın sakinleri robot (android) olduğu için yapılanların bir önemi olmuyor, zaten 24 saat süre geçince park resetleniyor ve parkın robot sakinleri aynı günü tekrar yaşamak için başa dönüyor.

Varoluşçuluk, yapay zeka gibi kavramları içinde barındırarak felsefi yönünü de ön planda tutan bu yapımın oldukça iddialı olması anlaşılabilir.

1973 yılındaki aynı isimli filmden uyarlanan dizi eskisine benzer olsada tamamen aynı olacak değil. Bu sebeple neler olacağını ancak izledikten sonra görebileceğiz. Dizin bir kitabı da bulunmamakta.

Dizinin Kadrosu Kimlerden Oluşuyor?

Dizinin en heyecan verici kısmı, bir anlamda “vitrini” diyebileceğimiz oyuncu ve kamera arkası ekibi. Bir dizide usta oyuncu Anthony Hopkins’i görecek olmak, öncelikle yapımın ne kadar güvenilir olduğunu gösteriyor. Bir diğer usta oyuncu Ed Harris, “The Wrestler, Across the Universe, Thirteen” gibi yapımlardan tanıdığımız Evan Rachel Wood, “Superman Returns, X-Men (2000)” filmlerinden tanıdığımız James Marsden,  gibi oyuncular Hopkins’e eşlik ediyorlar.

Kamera arkasına geçtiğimizde de bir bakıma “ne yapsalar izlenir” isimler var. Dizinin yaratıcıları Jonathan Nolan ve Lisa Joy Nolan. Özellikle Jonathan Nolan’ın “Interstellar, The Dark Knight&Rises, The Prestige, Memento” gibi filmlerin senaristi olarak bir “marka” olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Nolan’ın 2 bölümünü yönettiği Westworld’ün diğer yönetmenleri arasında Jonny Campbell, Richard J.Lewis, Michelle MacLaren, Neil Marshall, Vincenzo Natali, Fred Toye ve Stephen Williams isimlerini görüyoruz.
Nolan ve Joy’un yanı sıra yürütücü yapımcı olarak Star Wars, Star Trek, Lost serileri başta olmak üzere birçok yapımda J.J.Abrams ve Bryan Burk‘ün yer aldığının altını çizelim.

Westworld Hakkında Birkaç Not:

Dizinin en iyi yanlarından biri yol haritasının tamamen biliniyor olması. Dizi 5 sezon olacak ve son bölüme kadar ne olacağı belli. Biz bilmesekte dizinin senaristleri ve yapımcıları biliyor. Bu da dizinin sonlarına doğru çıkmaza girmeyeceğini gösteriyor.
Dizin diğer önemli özelliği 100 milyon dolar gibi bir bütçe ile ilk sezonunu yayınlıyor olması. Bütçe anlamında bir sıkıntı olmadığı açık.
 Dizi HBO’da yayınlanıyor ve bu kanalın dizi performansı üst düzey.
Westworld’ün yapım tasarımcısı Zack Grobler dizinin ilk sezonunun
uzatılmayacağını ancak yeni sezonların gelmesi hâlinde bunların Roma ve
Ortaçağ dönemini işleyeceğini belirtti. “İlk sezonda sadece Batı
Dünyasını keşfediyoruz. Bir yandan da tabii ki ikinci ve hatta üçüncü
sezonlar için konuşuyoruz. Eğer başka sezonlar olursa bu başka bir
dünyada geçecek. Roma ve Ortaçağ gibi. Ama henüz ne yapacağımıza karar
vermedik.

 
westworld jenerik

Yayın Günü: Pazartesi
Türkçe Adı: Batı Dünyası
Yapım : 2016
Ülke : Amerika mini bayrak Amerika
Tür : Dram, Western, Bilim Kurgu
Süre : 60 dakika
IMDB Puan : 9.3/10
imdb tt0475784