Tesla Kamyonu Semi Tanıtıldı. Tesla Semi Nedir?


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});




Elon Musk durmuyor, durdurulamıyor. Yapmış olduğu çalışmalarla adından sıkça söz ettiren Musk, bu kez Tesla Semi ile karşımıza çıkıyor. Teknoloji çıtasını sürekli yükselterek, özellikle taşıt alanında devrim yapan Tesla’nın bu yeni aracını biraz tanıyalım.

Tesla Semi Nedir?

Tesla Semi, elektrikli bir kamyondur. Yakıt masrafının ciddi maliyetlere ulaştığı bir dünyada elektrikli bir kamyon fikri oldukça dikkat çekici. Kamyonların ihtiyacı olan yüksek gücü, bu zamana kadar mazot gibi yakıtlar dışında karşılamak zordu.
Elektrikli araç teknolojileri ise bu alanda yetersiz kalıyordu. Elon Musk’ın yapmış olduğu girişimlerle, elektrikli bir kamyonun geleceği duyulmaya başlanmıştı. Tabi bu konuda oldukça eleştirel bir bakış açısı da vardı. 

Menzili ne olacak? Ne kadarlık bir hıza ulaşacak? Yük taşıma kapasitesi ve bu yüke bağlı hız ile mesafe durumu nedir?

Bu sorular oldukça önemli sorulardı ve Elon Musk’ın cevaplaması gerekiyordu. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Her ne kadar kamyon olarak değerlendirilse de, tanıtım aşamasında öne çıkan bir durum var.
Adından da anlaşılacağı üzere Tesla Semi aslında yarı tır özelliğine sahip. Kamyondan büyük ama tırdan küçük olan bu araç için neden Semi ismi bulunduğunu anlamış oluyoruz. Gelelim yukarıdaki soruların cevaplarına.
Tesla Semi’nin menzili açıklandı ve açıklanan sayı 800 Km. Bu araç 0’dan 100 km hıza sadece 5 Saniyede çıkabiliyor. Tabi araç boşken böyle, peki dolu olduğunda nasıl bir performansı oluyor derseniz, o konuda da bayağı bir iddialı olduğunu söyleyebiliriz. 35 Ton yük ile 0’dan 100’e çıkması 20 saniye sürmekte.
Bu aracın diğer sıradan tırlara oranla %20 yakıt avantajı sağladığı söyleniyor. Türkiye gibi yüksek vergili ülkelerde ise bu oranın çok daha fazla olacağı açık.
Bu özelliklerin yanında çok önemli başka özellikleri de içinde barındırmakta. Örneğin, Tesla’nın otopilot sistemi bu araçta da yüklü durumda. Otomatik fren, yol kontrolü gibi özelliklere sahip. Aracın içinde yer alan şoför koltuğu ise tam ortada yer almakta. Bunun sebebi ise, bu tür araçlarda ortaya çıkan kör nokta sorununu çözmek. Hem sağ hem de solda yer alan paneller sayesinde kör noktalar görülebiliyor.
2019 yılında üretilmesi planlanan ve 2020 yılında satılacak olan Tesla Semi için 1.61 Milyon Km garantisi de veriliyor. Bu muazzam bir sayı. Kurulacak mega şarj noktaları ile 30 Dakikada doldurulan bir batarya ile 643 km yol gitmek mümkün.
Bu da şu anlama geliyor. Tek bir şarj ile İstanbul’dan Ankara’ya gidilebilir. Bu iki ilin arası yaklaşık  450 km. İstanbul ile Konya arası ise 715 km. Tek şarjla zor olsa da zorlayabiliriz. İstanbul ile Adana arasında bir defa şarj olması halinde ulaşım mümkün.

Peki bu teknoloji bize ne katacak?

Şimdi biraz düşünelim. Türkiye petrol ithal eden bir ülke, buna ek olarak fiyatının üzerinde vergisi olan bir üründür benzin ve mazot. Bu yüksek maliyet ve kamyonların getirdiği diğer maliyetlerin hepsi, tüketicilerin üstünde bir yük oluşturmakta.
Eğer Türkiye’de sorumlu yöneticiler bu aracı kullanmaya başlarsa ve alt yapıyı buna göre düzenlerlerse nasıl olur? Adana’dan yani Çukurova’dan çıkan bir yük, Tesla Semi ile yola çıktı. Oldukça hızlı ve güvenli bir şekilde yolda ilerliyor. Ankara’ya kadar durmadan gidiyor ve Ankara’da şoför aracı dinlenme tesisine çekip şarja koyuyor.
Bir yandan yemek yerken bir yandan da aracı şarj oluyor. Yemek bittiğinde depoda fullenmiş oluyor ve tekrar yola çıkıyor. Bu süre zarfında şoför isterse oto pilot özelliğine geçerek biraz dinleniyor. Diz üstü bilgisayarını çıkarıp biraz vakit geçirirken, oto pilot sorunsuz bir şekilde aracı sürmekle meşgul. 
Hem şoförlerin işini kolaylaştıran hem de daha güvenli ve hızlı ulaşımı sağlayan Tesla Semi’nin fark yaratacağı ortada. Ayrıca yol kenarlarına kurulacak rüzgar türbini, güneş enerjisi paneli gibi geri dönüştürülebilir enerji ile ithalat azaltılabilir, maliyetler düşürülebilir.
İstenirse çok şey yapılır ve bunu yapacak olanlar bu uğurda emek harcayanlardır. Elon Musk ilginç bir adam. Uğraşıyor, çalışıyor ve üretiyor. Dünya düzeni değişiyor ve ayak uyduramayanlar eleniyor. Devir elektrikli arabaların, kamyonların, kısaca bu tür araçların devri olma yolunda ilerliyor. Akıllı cep telefonlarının yanına akıllı arabalar geliyor.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});