Japonya’da Okunduktan Sonra Toprağa Ekilince Bitki Haline Gelen Gazete





Japonya’da en ünlü ulusal gazetelerden biri yüzde yüz sürdürülebilir gazete icat etti. Eğer dikerseniz, çiçek açacak!


Japonya bir kez daha gelişmiş bir ülke olduğunu gösteriyor. En son icadı, geri dönüştürülmüş ve sebze kağıdından yapılmış, okuduktan sonra ekilebilecek bir gazete içeriyor. Buna “Yeşil Gazete” deniyor ve ünlü Japon gazetesi The Mainichi Shimbunsha’nın yayıncısı tarafından icat edildi



Bitki haline gelen gazetedeki haberler değil bizzat kağıdın kendisi. Gazeteyi okuyup bitirdikten sonra çöpe atmak yerine küçük parçalara bölerek toprağa ekin, biraz sulayın ve bekleyin. Gazeteniz bir süre sonra bitkiye dönüşecek.


Olayın özü şu şekilde yaşanmakta. Gazetede kullanılan kağıt oldukça özel olan ve bir o kadar da uygun maliyete sahip tohum parçacıklarından oluşmakta. Bu tohumlar kullanılarak yapılan kağıtlar daha sonra yeniden kullanılabilir hale geliyor. Geri dönüşüm için kağıt toplamak ve bunları işlemek yerine direkt toprağa atarak geri dönüştürmeyi yapabiliyorsunuz.


Çevre dostu gazete

Bu düşünce, “The Mainichi” ile çalışan Japonya’nın en büyük reklam ajanslarından biri olan Dentsu Inc tarafından tasarlandı Yeşil gazete, Japon gazetesinin üstlendiği ilk sürdürülebilir girişim değil. Çevresel korumaya olan bağlılığı susuzluk çeken nüfus için su bağışları üzerine daha önce yapılmış bir reklam kampanyası sayesinde zaten iyi bilinmektedir. “Mainichi yalnızca bilgi yoluyla değil, aynı zamanda küresel konuları çözerek de harekete geçme” dedi.


Çevre dostu gazete büyük başarıyla sonuçlandı, günde dört milyondan fazla kopya dolaşımı ve yaklaşık seksen milyon yen, 700.000 dolardan fazla gelir elde etti. Bu çalışmanın kapsamı, çevresel konularda çocukların farkındalığını artırmak ve onlara geri dönüşümün önemini öğretmek için okulları da içeriyor. Çünkü geleneksel atık dönüştürme sistemleri tarafından üretilen CO2 emisyonlarını azaltmak için, atık maddeleri ve kağıtları geri dönüştürmeliyiz.