UBER Taksi Nedir? UBER ve TESLA Ortaklığı Dubai’de.

Merhaba arkadaşlar bu yazımızda UBER uygulamasından ve Dubai’de yaşanan bir gelişmeden bahsedeceğiz. Öncelikle UBER taksi nedir sorusunun cevabı ile makalemize başlayalım. UBER akıllı telefonlara indirilen bir uygulama, buna ek olarak Uber.com sitesine girerek de kullanabilirsiniz.

Bu uygulamaya girip bir araç çağırıyor ve çağırdığınız araçla istediğiniz yere gidebiliyorsunuz. Tabi parasını ödemek kaydıyla. Peki taksilerden farkı ne diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Bu sebeple biraz detaya girelim.

Bu uygulamaya girerek bulunduğunuz konuma araç çağırıyorsunuz. Bu talebinizi gören bir UBER kullanıcısı sizin çağrınızı üstleniyor ve sizin bulunduğunuz noktaya geliyor. Siz çağırma işlemini yaptığınızda nereye gideceğinizi belirtmiş olacağınızdan gelen araca yol tarif etmenize gerek bile kalmıyor. Yapmanız gereken tek şey beklemek ve araca binip gideceğiniz yere varmak.

Araç seçerken dilediğiniz bir aracı seçebiliyorsunuz hatta şoförü bile seçme hakkınız var. Paranızı nakit yada kredi kartı olarak ödeyebilme imkanınız da olmakta. Bu uygulama özellikle ABD’de sıklıkla kullanılmakta ve giderek yaygınlaşmakta.

UBER ve TESLA Ortaklığı

Gelelim makalemizin ikinci kısmına. UBER yaygınlaşıyor demiştik,  Dubai bu konuda harekete geçti. UBER ile anlaşan Dubai sakinleri bu anlaşmaya Tesla‘yı da soktu. Çevreci bir ulaşım ağına ihtiyaç duyan ve bu yolda adım atmak isteyen Dubai’liler Tesla Motors ile yaptığı anlaşma neticesinde 50 kadar aracı buraya getirdi. UBER adına çalışacak bu araçlar Tesla Model S ve Model X markalarından oluşmakta.

Yapılan açıklamaya göre 2018 ve 2019 yıllarında araç sayısını 150 -200 civarına çıkarmayı hedefliyorlar. 2030’a kadar Dubai’de ulaşımda olan araçların %25’i akıllı araçlardan oluşacak. Bu sayede 22 Milyar Dolar tasarruf planlanmakta.

Birleşik Arap Emirlikleri Başkan Yardımcısı, Başbakanı ve Şeyh Muhammed Bin Rashid Al Maktum Nisan ayında yaptıkları açıklamada Dubai’nin geleceğe dönük yatırımlarının devam edeceğini ve bu alanda dünyada lider olarak yerini sağlamlaştıracağını söylerken, Dubai’den Abu Dhabi’ye olan yolculuk süresinin 12 dk indirmesi beklenen yeni bir hiper döngü ağı kurmak için Virgin Hyperloop One ile ortaklık kurduğunu hatırlattı.

Kısacası dünya değişiyor ve değişimin öncüsü olmak isteyenler bu alanlarda ciddi atılımlar yapıyor. Peki Türkiye bu değişim neresinde kalıyor? Maalesef değişime ayak uydurmakta zorlanıyoruz. UBER uygulaması Türkiye’de kısmen yasaklı ve engellemelere tabi olmakta. Özellikle taksicilerin tepkisi sebebiyle UBER’in önü açılamıyor. Ancak UBER yetkilileri akdeniz turizminin olduğu yerlerde yatlar için UBER uygulamasını devreye koyacağını açıkladı. Değişimin karşısında durmak akan bir nehirde ters yüzmeye benzer. Sevgi ve saygı ile kalın.