Kobra Etkisi Nedir? Nasıl Ortaya Çıkmıştır?



Kobra etkisi, süregelen bir sorunun çözümü için yapılan müdahale girişiminin, sorunu daha da büyütmesi, içinden çıkılmaz hale getirmesi durumu. 

Peki bu deyiş nereden çıkmış? Yer Hindistan, başkentte büyük bir kalabalık toplanmış. Dilenciler bir yanda, dervişler diğer yanda, bunların yanında da kırmızı kıyafetli İngiliz askerleri bulunmakta. O zamanlar bu coğrafyada İngilizler hüküm sürmekte ve Hintlileri kolonileştirmektedir.

Burada bulunan İngiliz askerlerinin en büyük sorunlarından birisi zehirli kobralardır. Kobralardan kurtulmak için bir yol ararlar ve birisinin aklına enteresan bir fikir gelir. Fikir şudur. Zehirli kobralarla İngiliz askerleri uğraşacağına, her bir kobra için ödül verileceğini duyururlar. Ödül ise paradır ve öldürülen her bir kobra karşılığı, bu eylemi icra edene verilecektir.

Böylece süreç başlar, Hintliler kobraları yakalar ve İngilizlere getirirler, karşılığında güzel para kazanırlar. Tabi tek akıllı, İngilizler değildir. Hintliler de boş durmaz ve bu zehirli yılanları beslemeye ve güvenli bir alanda çoğaltmaya başlarlar. Böylece daha fazla para kazanabileceklerdir ve ormana gidip yılan aramak zorunda kalmayacaklardır.

Bu plan amacına ulaşır, ciddi derecede para kazanan Hintliler daha da fazla yılan üretmeye başlarlar. Duruma uynan İngilizler sonunda bu uygulamadan vazgeçer ve yılan başına para vermeyi durdur.
Bu duruma kızan Hintliler sizce ne yapmıştır? Tabi ki tüm yılanları salarak ortamın eskisinden daha fazla yılanla dolmasına sebep olmuştur.

 İşte bu olayın üzerine kobra etkisi denen durum ortaya çıkar. Artık, bir sorun çözülmek istendiğinde eğer eskisinden daha kötü olursa bu duruma kobra etkisi denilmeye başlanmıştır. Dilden dile yayılır ve tüm dünyada benzer olaylar için kullanılır.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Kobra Etkisi Vietnam Olayı

Bu olayın bir benzeri de Vietnam’da meydana gelmiştir. Fransızlar farelerden bunalmış ve bir çözüm aramışlar. Aynı İngilizler gibi onlarda fare başına ödül koymuşlar ancak fare ölüsünü getirmek yerine kuyruk getirmeleri yeterliymiş.

Bir süre sonra bakmışlarki fare sayısı artmış hatta bazı fareler kuyruksuz olarak dolaşır olmuş. İnsanlar fareleri yakalıyor ama kuyruğunu kesip geri bırakıyormuş. Sebebi ise farelerin üremesi ve daha fazla kuyruk sahibi farenin ortaya çıkması.

Görüldüğü gibi insanlar çıkarları için kimi zaman para vererek çözüm arıyor kimi zaman da bu durumu suistimal edenler oluyor. Sorun çözülmüyor ve giderek artıyor. Kobra etkisi hayatımızın her alanında karşımıza çıkan üzücü bir etki olmaktan öteye gidemiyor.